VOORBURG - De Nederlandse economie is in het derde kwartaal niet gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook in het tweede kwartaal was sprake van nulgroei.

Daardoor is de economie net aan een recessie ontsnapt.

De groeicijfers zijn vrijdag bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor het derde kwartaal gaat het om een eerste raming.

Laagste

Ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar groeide de economie nog wel, met 1,8 procent, maar het gaat hier om de laagste groei sinds begin 2005. In het tweede en eerste kwartaal werden nog groeipercentages van respectievelijk 3 en 3,3 gerealiseerd in vergelijking met een jaar eerder. De Nederlandse economie profiteerde toen nog van de sterke expansie in 2007.

Volgens het CBS is de groei vooral teruggevallen door lagere consumentenbestedingen en lagere investeringen door het bedrijfsleven. Ook de groei van de export, een belangrijke motor van de Nederlandse economie, liep terug.

Gevolgen

De terugval van de economie had gevolgen voor de werkgelegenheid. Het aantal banen, ruim acht miljoen, bleef het afgelopen kwartaal nagenoeg gelijk ten opzichte van het tweede kwartaal.

Volgens CBS-econoom Michiel Vergeer verkeert de Nederlandse economie "aan de rand van een recessie". De economie van Duitsland belandde het afgelopen kwartaal al in een recessie. Van een recessie is officieel sprake als de economie twee kwartalen op rij krimpt.

Rekening

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zei donderdag er rekening mee te houden dat de Nederlandse economie volgend jaar krimpt.

Ook minister Wouter Bos (Financiën) was somberder over de economie. Economen denken dat de economie in het huidige kwartaal al zal krimpen. Afgelopen maand bereikte de kredietcrisis een hoogtepunt. Het derde kwartaal liep van juli tot en met september.