WOERDEN - Het rookverbod heeft een chaos veroorzaakt in de kleine cafés. Dat heeft Koninklijk Horeca Nederland (KHN) geconstateerd. De branche-organisatie eist duidelijkheid van minister Ab Klink. Of het rookverbod wordt gehandhaafd, of het gaat de prullenbak in.

Steeds meer uitbaters van kleinere zaken leggen het rookverbod naast zich neer. In Den Bosch heeft de horeca zelfs massaal besloten de asbak weer op tafel te zetten.

Volgens Koninklijk Horeca Nederland ontstaat oneerlijke concurrentie als het rookverbod niet wordt gehandhaafd en in sommige cafés daardoor toch een sigaret kan worden opgestoken.

Handhaving

De brancheorganisatie heeft vijf punten geformuleerd waarover het duidelijkheid wil van de minister. Behalve handhaving, moet Klink laten weten wat hij doet aan compensatie voor kleine ondernemingen die hun omzet zien kelderen.

Verder vraagt de organisatie zich af wat Klink wil met illegale "zuipketen", het strafbaar stellen van rokers en de opstelling van gemeenten.

Onvoldoende nagedacht

"Wij zijn van mening dat minister Klink onvoldoende heeft nagedacht over de gevolgen van het rookverbod", zegt directeur Lodewijk van der Grinten van KHN. "Nu moet de overheid zijn werk gaan doen."

KHN wil de antwoorden van de bewindsman voorleggen aan de leden tijdens de ledenraad op 9 december. De organisatie dreigt dat ze niet langer achter het rookverbod zal staan als de antwoorden "niet bevredigend" zijn.