AMSTERDAM - Kredietverzekeraar Atradius zet de komende tijd een groot aantal bedrijven op de zwarte lijst. Zakendoen met deze ondernemingen is volgens de grootste kredietverzekeraar van Nederland te riskant als gevolg van de kredietcrisis.

Dit meldde donderdagavond RTL-Nieuws naar aanleiding van een brief die Atradius naar zijn klanten heeft gestuurd.

Atradius noemt in zijn brief geen getallen, maar RTL-Nieuws spreekt van 20.000 bedrijven die op de lijst van niet langer kredietwaardige ondernemingen zijn gekomen.

Risico

Atradius verwacht dat deze bedrijven binnen afzienbare tijd in de problemen komen, omdat ze nu matige omzetcijfers boeken. De kredietverzekeraar raadt het af zaken te doen met deze firma's. Het risico dat andere bedrijven lopen door wel met deze ondernemingen in zee te gaan, wordt niet langer verzekerd.

De kredietverzekeraar zegt genoodzaakt te zijn tot deze maatregel, omdat de schadeuitkeringen nu al sterk stijgen. Volgens directeur Bert Bruning van Atradius loopt het aantal faillissementen volgend jaar zelfs met 50 procent op. Ook in 2010 is er een verhoogd risico.

Beschermen

Door de maatregel van Atradius komen naar verwachting duizenden bedrijven in de problemen, omdat hun leveranciers niet meer op krediet willen leveren. De kredietverzekeraar claimt de zwarte lijst op te stellen om zijn klanten "zo optimaal mogelijk te beschermen tegen de veranderde marktomstandigheden".

Op de lijst komen onder meer bedrijven die volgens Atradius actief zijn in een sector die kwestbaar is voor de economische neergang of al reeds daardoor is getroffen. Daarnaast gaat het ook om ondernemingen die te maken hebben met landen die in de problemen zijn gekomen, zoals IJsland of Oost-Europese landen.

Kredietcrisis

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.