AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen misten vrijdagmorgen richting in afwachting van nieuwe indicaties over de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten. De aandelenmarkten passeerden enkele malen de nullijn maar waren rond het middaguur evenals bij de start van de handelssessie roodgekleurd.

Beursstemming (video): Hagemeyer verder omlaag.
Ahold stijgt op aankondiging omzetcijfers. Plus de andere stijgers en dalers op het Damrak.

Beursjournaal (video): Eindelijk weer cijfers Ahold
Verder: Corus boekt beter eerste half jaar, Tie beraadt zich op de toekomst

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index aan het einde van de ochtend op een verlies van 0,83 punten (0,26 procent) met een stand van 316,66 punten. Parijs noteerde een verlies van 0,3 procent, Londen daalde 0,6 procent en Frankfurt 1,1 procent.

Beleggers verzilverden een deel van hun winst van donderdag, toen de beurzen stegen door een onverwacht sterke groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. Verwachtingen over de economie in de VS bleven de beurzen in hun greep houden. Later op vrijdag maakt het land nieuwe werkgelegenheidscijfers bekend.

Door speculaties dat de Amerikaanse economie zal aantrekken steeg de dollar verder in waarde. De euro dook onder de grens van ,12 dollar en noteerde 1,1170 dollar, tegen een slotstand van ,1235 donderdag. Het is voor het eerst in vier maanden dat de euro zich op dit niveau bevindt. Deze week maakte de dollar zijn grootste sprong ten opzichte van de euro in twee jaar. Ten opzichte van het pond sterling stond de euro vrijwel onveranderd op 0,6970 pond.

Corus

Corus maakte een sprong van meer dan 11 procent, maar moest een deel van de winst snel prijsgeven tot een plus van 5,2 procent. Het Brits-Nederlandse staalbedrijf krijgt 2,5 jaar langer krediet van de banken. De nieuwe overeenkomst geeft het concern het recht om ,2 miljard euro op te nemen.

Ahold steeg 0,42 procent nadat het supermarktconcern bekend had gemaakt dat het de verkoop van zijn Chileense dochteronderneming Santa Isabel heeft voltooid. Netto houdt Ahold rond 77 miljoen dollar aan de transactie over. Grootste stijger in de AEX was chipmachinefabikant ASML met een winst van 2,6 procent.

Hagemeyer

Hagemeyer was evenals donderdag de grootste verliezer op het Damrak. Het fonds daalde 6,2 procent naar 2,87 euro. De beleggers hebben het vertrouwen in het fonds verloren nadat het donderdag een nettoverlies over de eerste zes maanden van 123 miljoen had gepubliceerd.

Tie Holding viel 18,2 procent naar 0,36 euro. Het softwarebedrijf zit in geldnood nu twee investeerders met veel minder geld over de brug zijn gekomen dan Tie verwachtte.

Op de beurzen elders in Europa waren de verliezers net als in Amsterdam in de meerderheid. De daling was in Frankfurt het grootst. In de onderste regionen stond Deutsche Bank, dat donderdag voor het eerst in negen maanden een kwartaalwinst presenteerde. De omvang van de winst viel analisten echter tegen. Het aandeel verloor 2,4 procent.

In Londen drukte de bank Lloyds TSB de FTSE-index, ondanks meevallende kwartaalcijfers. Beter ging het in Parijs met Société Générale, dat vrijdag ook met resultaten kwam. De Franse bank klom procent. Het aandeel van pretpark Euro Disney kelderde 13 procent. Het bedrijf maakte donderdag bekend dat het enkele financiële verplichtingen niet kan nakomen.