AMSTERDAM - De Nederlandse economie kan volgend jaar krimpen. Dat heeft minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) donderdag gezegd. Tot voor kort ging hij nog uit van een groei van iets boven de nul procent.

Bos stelt zijn verwachtingen bij nu Duitsland in een recessie is beland, zoals het Duitse bureau voor statistiek donderdag meldde.

Ook de Britse economie zal de komende tijd blijven krimpen, meldde de Britse centrale bank woensdag. "Als de wereld om je heen te maken krijgt met de crisis, gaat Nederland dat ook merken", zei Bos voor de camera van de NOS.

Hij tekende erbij aan dat iedere voorspelling heel onzeker is. "Niemand weet het precies. De voorspellingen worden elke maand aangepast."

Wellink

Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), verwacht ook dat de Nederlandse economie volgend jaar gaat krimpen. Dat zei hij donderdag tegenover de Wereldomroep.

Volgens de centralebankpresident komt er volgend jaar van alle kanten druk op de economie, onder meer doordat consumenten hun hand op de knip houden.

Groei

Wellink zei eind oktober nog te rekenen op een groei van de Europese economie in 2009 tussen de 0 en 1 procent. Hij vond het toen moeilijk om de ontwikkeling van de Nederlandse economie te voorspellen.

Vorige maand zei directeur Henk Brouwer van DNB te verwachten dat de Nederlandse economie in 2009 niet zal groeien.

Eurozone

Economen lieten donderdag ook weten dat de economische groei van de eurozone volgend jaar lager uit zal vallen dan eerder verwacht.

Volgens de economen groeit de eurozone volgend jaar met 0,3 procent. In augustus stond de verwachting voor 2009 nog op 1,3 procent.

De voorspelling is nog aanzienlijk optimistischer dan die van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Die liet eerder op donderdag weten te verwachten dat economie van de eurozone volgend jaar met 0,5 procent zal krimpen.