RIJSWIJK - Een voorlopige koopovereenkomst is op de woningmarkt minder waard geworden als gevolg van de financiële crisis.

Steeds meer mensen moeten de koop van een huis noodgedwongen afblazen omdat zij de financiering niet rond krijgen of moeite hebben hun eigen woning te verkopen. Dat zei een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag.

Precieze cijfers heeft de NVM nog niet. "Maar we merken wel dat meer voorlopige koopcontracten worden ontbonden door problemen met de financiering", aldus de zegsman van de NVM.

Koper

Banken zijn kritischer bij hypotheekaanvragen. Bovendien krijgen veel mensen minder voor hun eigen woning dan zij hadden gehoopt en duurt het langer voor zij een koper hebben gevonden.

De NVM brengt in januari cijfers naar buiten over de woningmarkt in het laatste kwartaal van 2008. Dan moet blijken welke impact de kredietcrisis heeft gehad op de huizenverkopen.

Daling

In het derde kwartaal rapporteerde de makelaarsvereniging de eerste daling van de gemiddelde prijs van koopwoningen in achttien jaar. Ook het aantal verkochte huizen daalde in die periode.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.