BERLIJN - Duitsland is voor het eerst in vijf jaar officieel in een recessie terechtgekomen. Over het derde kwartaal kromp de grootste economie van Europa met 0,5 procent. Dat maakte het Duitse federale bureau voor de statistiek donderdag bekend.

De Duitse economie heeft vooral last van een tegenvallende export. Dit kon niet worden gecompenseerd door een toename van de consumptie. De krimp in de afgelopen maanden viel groter uit dan economen hadden verwacht. Zij rekenden op een negatieve groei van 0,2 procent.

"Dit ziet er helemaal niet goed uit. Waarschijnlijk zullen de cijfers over het vierde kwartaal nog slechter zijn", aldus een econoom van Commerzbank. Analisten verwachten dat de economie in Duitsland op zijn vroegst in de tweede helft van 2009 weer aantrekt.

Gekrompen

In het tweede kwartaal kromp de Duitse economie met 0,4 procent. De laatste keer dat de Duitse economie twee opeenvolgende kwartalen was gekrompen, was in de eerste helft van 2003.

Dat de Duitse economie in een recessie is beland komt voor economen niet als een verrassing. Zij voorspelden dit vorige maand al, nadat een tegenvallend cijfer over de omzet van de Duitse detailhandel bekend was geworden.

Ontlasten

Vorige maand werd ook bekend dat de Duitse regering haar burgers vanaf volgend jaar voor negen miljard euro wil ontlasten. De maatregel maakt deel uit van een miljardenplan om de Duitse economie te ondersteunen.

Het teleurstellende Duitse groeicijfer volgde een dag nadat Bank of England in een zeer somber rapport waarschuwde voor een sterke recessie in het Verenigd Koninkrijk, de op een na grootste economie van Europa. Vrijdag wordt duidelijk hoe de eurozone er als geheel voor staat. Dan worden de groeicijfers van de eurolanden, die sterk afhankelijk zijn van Duitsland, gepubliceerd.