NEW YORK - De olieprijs daalde woensdag tot het laagste niveau in 22 maanden tijd. Dat werd veroorzaakt door speculaties over een dalende vraag wegens de verslechterende economische omstandigheden.

Een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) daalde met 5,8 procent tot 55,86 dollar.

De Amerikaanse overheid gaf voeding aan de speculaties door de verwachting voor de wereldwijde vraag naar olie voor 2009 naar beneden bij te stellen.

Consumptie

Het Amerikaanse energiebureau Energy Information Agency (EIA) verwacht dat de consumptie volgend jaar licht zal afnemen tot gemiddeld 85,9 miljoen vaten per dag.

De vraag in de Verenigde Staten, de grootste afnemer van olie ter wereld, zal volgens het EIA met meer dan 1 miljoen vaten per dag afnemen. Dat is sinds 1980 niet meer voorgekomen.

OPEC

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) liet eerder deze week weten de olieproductie mogelijk verder te zullen verlagen als de olieprijs blijft dalen.

Vorige week verlaagde de OPEC de productie al met 1,5 miljoen vaten per dag, maar de prijs van olie reageerde nauwelijks op de maatregel.

Afgelopen juli bereikte de olieprijs nog een recordhoogte van ruim 147 dollar per vat. Daarna kelderde de prijs snel, waardoor de OPEC tot een productieverlaging besloot.