DEN HAAG - De belastingdienst heeft zijn jacht op buitenlands vermogen uitgebreid met een speurtocht naar vakantiehuizen, vooral in Italië, Frankrijk en Spanje.

Uit gegevens die Financiën heeft binnengekregen van de belastingdiensten van die landen, blijkt dat er nogal wat Nederlanders zijn met mooie vakantiewoningen die dat niet aan de Nederlandse fiscus hebben gemeld.

1,2 procent

Ook voor het vakantiehuis in het buitenland geldt dat daar 1,2 procent over de waarde moet worden betaald. Daar wordt flink de hand mee gelicht. Financiën denkt dan ook miljoenen euro's aan naheffingen te kunnen ophalen.

De aanpak van Nederlands onroerend goed in het buitenland vloeit voort uit de succesvolle jacht op geheime bankrekeningen van Nederlanders in het buitenland. Die actie, die nu anderhalf jaar aan de gang is, heeft de fiscus al 83 miljoen euro opgeleverd. Daarnaast staan er nog rechtszaken uit over nog eens 90 miljoen euro. Een woordvoerder van Financiën verwacht dat dit bedrag nog oploopt.

Simpele onderkomens

Het aanslaan van onroerend goed dat Nederlanders voor de fiscus verborgen probeerden te houden, heeft geen betrekking op simpele onderkomens, zoals een stacaravan. "We gaan ons niet druk maken over kleine projecten", aldus Financiën. Maar Nederlanders met een tweede huis of een bedrijf dat niet bij de fiscus is opgegeven, kunnen dit jaar bezoek van de belastingsdienst verwachten.