GRONINGEN - Het provinciebestuur van Groningen overweegt beslag te laten leggen op Noord-Hollandse tegoeden wanneer deze provincie succes heeft bij de versnelde executie van claims op bezittingen van IJslandse banken.

Dat heeft de Groningse gedeputeerde voor financiën, Marc Calon, woensdagmiddag laten weten tijdens een vergadering van een Statencommissie.

Tegoeden

De provincie Groningen trok aanvankelijk samen op met Noord-Holland bij het beslag leggen van tegoeden van IJslandse banken. Groningen heeft daar 30 miljoen euro uitstaan en dreigt die te verliezen.

Maar nadat minister Bos liet weten niet akkoord te gaan met zelfstandig optreden van de lagere overheden in deze kwestie, besloot Groningen haar belangen te laten vertegenwoordigen door het Rijk.

Noord-Holland heeft ervoor gekozen executie van haar beslag op bezittingen van de IJslandse banken wel door te zetten.

Tegenhouden

Volgens de Groningse gedeputeerde is de kans niet groot dat Noord-Holland haar claims zal kunnen verhinderen omdat het Rijk executie zal tegenhouden.

Maar mocht Noord-Holland uiteindelijk in het gelijk gesteld worden, dan wil Groningen beslag leggen op een deel van de tegoeden.

"Wij hebben zelf ook een claim op die goederen. Dat wij niet tot versnelde executie overgaan wil nog niet zeggen dat wij afzien van die claim.''

Samenwerking

De meeste fracties konden zich overigens wel vinden in het standpunt van Groningen om samen te werken met het Rijk en niet samen te blijven optrekken met Noord-Holland.

Volgens Calon is het bestuurlijk en ethisch niet koosjer wanneer lagere overheden buiten het Rijk om hun claims willen verzilveren nu minister Wouter Bos van Financiën heeft aangegeven ook voor hun belangen te zullen opkomen.