BRUSSEL - Kromme komkommers, gebogen wortels en ander vreemdgevormd fruit mag vanaf juli weer terug in de winkel.

De 27 EU-landen hebben woensdag veel van de huidige EU-regels voor verplichte afmetingen afgeschaft.

"Het besluit is een overwinning in de strijd tegen overbodige regels", zei EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw), die het voorstel had gedaan. "We hoeven simpelweg dit soort dingen niet Europees te regelen. In deze tijd van dure voeding en economische moeilijkheden, zouden consumenten de grootst mogelijke keuze moeten krijgen. Het heeft geen zin goede producten weg te gooien, alleen maar vanwege hun vorm."

Verzet

De EU-commissaris wilde aanvankelijk een streep zetten door alle regelingen voor alle 36 soorten groeten en fruit. Maar dat stuitte op verzet van zuidelijke EU-landen en supermarkten.

Als compromis blijven enige vormregels bestaan voor tien soorten groenten en fruit, waaronder tomaten, appels en peren. EU-landen mogen echter bepalen of ze ook vreemdgevormde exemplaren van deze soorten in de winkels toelaten. De producten moeten dan wel een speciale vermelding krijgen op hun etiket.

Vrijheid

Nederland stemde voor de afschaffing om de landbouw en handelaren vrijheid te geven. "De vorm doet niets af aan de kwaliteit van de komkommers en dergelijke. Daar zijn andere regels voor", aldus een woordvoerster van minister Gerda Verburg (Landbouw).

GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt het besluit een goede zaak. Ze baalde er al lang van dat Brussel "altijd de schuld krijgt van onnodige Europese regels, terwijl juist de supermarkten vragen om strenge voorschriften van groente en fruit".

Betaalbaar

Buitenweg zegt te willen stimuleren dat voedsel betaalbaar is, desnoods met rechte bananen. "Bovendien is een banaan nu vaak duurder dan een zak chips."

De Britse supermarktketen Sainsbury's zei te verwachten dat de prijzen van groente en fruit wel 40 procent kunnen dalen door het grotere aanbod. "Nu mogen we zo'n 20 procent van de oogst in ons land niet gebruiken. We kunnen niet doorgaan met verspilling van groente en fruit, zelfs voordat het de boerderij of kas verlaat", zei Sue Henderson van Sainsbury's tegen de BBC.