AMSTERDAM - Het spaarboekje is binnenkort definitief geschiedenis. De Postbank schrapt als laatste bank in Nederland de spaarvorm waarbij klanten hun saldo na elke geldopname of storting bij het postkantoor lieten opschrijven in een boekje.

De Postbank houdt op met het spaarboekje bij gebrek aan belangstelling. "Zeer weinig mensen maken er nog gebruik van", aldus een woordvoerster van de Postbank donderdag.

Bovendien neemt het klanten rompslomp uit handen, aldus de bank. Naast de gang naar het postkantoor voor het storten en opnemen, moesten spaarders hun boekje voor de jaarlijkse rente opsturen naar de bank, hoewel de rente maar 1 procent bedraagt.

Brief

In stilte is het spaarsysteem begin deze week opgeheven. Sinds maandag kunnen spaarders niet meer terecht bij het postkantoor om geld op het boekje te storten of geld op te nemen. De spaarders krijgen begin augustus een brief waarin de opheffing van het systeem wordt uitgelegd.

Via een formulier kan het tegoed op een andere rekening gestort worden, ook bij een andere bank. Het boekje zal voor de saldogegevens naar de bank opgestuurd moeten worden. Nostalgische spaarders kunnen het boekje op verzoek terugkrijgen.

Vergeten laden

De Postbank schat dat er nog 500.000 spaarboekjes in omloop zijn. Een deel daarvan is voor de bank niet bereikbaar omdat het adres van de eigenaar niet bekend is. "Er liggen waarschijnlijk ook boekjes bijvoorbeeld in een la van mensen die allang vergeten zijn dat ze het hadden." Via advertenties in de landelijke dagbladen hoopt de onderneming die mensen ook op de hoogte te brengen.

De woordvoerster van de bank kon niet zeggen hoeveel geld er in totaal nog in de boekjes staat geschreven. "Dat is moeilijk te zeggen, al zijn er geen enorme bedragen te verwachten."

Reserveren

Wie ooit nog een verloren spaarboekje vindt, hoeft niet te vrezen voor zijn geld. De Postbank zal het niet opgehaalde geld reserveren voor het geval iemand zich alsnog meldt met een boekje.