LUXEMBURG - De Deense fabrikant Lego heeft geen alleenrecht meer op het maken van legoblokjes. Het Europees Hof van Justitie heeft woensdag geoordeeld dat het ontwerp niet is beschermd door het Europees merkenrecht.

Lego was naar de Europese rechter gestapt in de strijd tegen de Canadese concurrent Mega Brands. De 'Mega Bloks' van de Canadese fabrikant passen zelfs op de originele steentjes van Lego.

Het EU-Hof steunt echter de visie van het Merkenbureau, dat stelde dat een technische functie zoals een bouwsteentje, geen beschermd merk kan zijn. Iedereen mag ze dus maken.

De originele legosteentjes waren in 1932 bedacht door de Deense houtbewerker Ole Kirk Christiansen. Hij noemde ze lego, afgeleid van het Deense 'leg godt', wat speel goed betekent en in het latijn 'ik bouw'.

Grootste fabrikant

Het bedrijf groeide in zeventig jaar uit tot 's werelds grootste fabrikant van speelgoedblokjes, variërend van LEGO Duplo tot LEGO Technic. De kleinzoon van de oprichter, Kjeld Kirk Kristiansen, heeft nu ongeveer vijfduizend werknemers in dienst. Zijn bedrijf boekte in 2006 een omzet van bijna 1 miljard euro.

Lego had in de eerste decennia een octrooi op de blokjes, maar dat is inmiddels verstreken. Het bedrijf probeerde nu zijn ontwerp via het Europese merkenrecht nog langer te beschermen. Het arrest van het Europees Hof heeft daar voorlopig een streep door gezet. Lego kan nog wel in hoger beroep.