AMSTERDAM - Een deel van de werknemers van Gasunie legt woensdag het werk neer. Gasunie is met FNV Bondgenoten een loonsverhoging van 3,5 procent overeengekomen, maar de bond is niet tevreden met het plan werknemers de kans te bieden uit de cao te stappen.

Daarom leggen de werknemers die het compressorstation in Spaarndam moeten doormeten het werk neer. Daardoor loopt het schema van metingen in de war, wat de gastransporteur flink in de portemonnee zou raken.

Actievorm

Bestuurder van FNV Bondgenoten Henk Korthof spreekt van een 'prima actievorm' omdat Gasunie hier last van heeft zonder dat de veiligheid of de gaslevering in gevaar komen.

Het is de derde keer in anderhalve week tijd dat het personeel actie voert. Vorige week legden medewerkers van verschillende vestigingen het werk neer. Ook wachtte de FNV samen met werknemers de directie van het bedrijf op bij een overleg in Deventer.

Inkomens

De onderhandelingen over een nieuwe cao duren al maanden. De grootste onenigheid bestaat over het voornemen van Gasunie om het werknemers met hogere inkomens mogelijk te maken uit de cao te treden.

Gasunie wil werknemers die tot 65 duizend euro bruto verdienen en minstens van hbo-niveau zijn een 'flexibele individuele beloningssystematiek' bieden. De vakbond vreest dat zo een tweedeling onder het personeel ontstaat.

Uitnodiging

De directie van het bedrijf heeft gezegd het te betreuren dat naar zware middelen als werkonderbreking gegrepen is en heeft FNV Bondgenoten inmiddels uitgenodigd voor hervatting van het gesprek. FNV heeft aangegeven op deze uitnodiging in te gaan.