AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft woensdag nieuwe moed gekregen. Na twee dagen kwakkelen lijkt het positieve sentiment, overgewaaid uit de Verendigde Staten, voorlopig te winnen. De AEX-index klom 4,54 punten, ofwel 0,92 procent op 498,84 punten.

Bekijk de video

ASML

   Vooral de technologiefonsen waren ouderwets in trek op de beursvloer. ASML won een flinke hap terug van de koersverliezen die het chipfonds al maanden incasseert. Het aandeel steeg 5,3 procent tot 22,44 euro. Ook Philips beleefde een mooie dag met een plus van ruim 4 procent op 35 euro. Getronics pakte 3,68 procent op 4,23 euro.

     "De technologie heeft de weg terug ingeslagen", aldus een beurshandelaar. De voorspelling van een Amerikaanse chipfabrikant dat de sector uit het dal is, heeft de technologiebedrijven een extra impuls gegeven. De koersen worden echter nooit meer zo hoog als ten tijde van de hype, stelt de beursman. "Dat hoeft ook niet. Ze zijn aardig realistisch zo."

Chemiesector

     De rest van de beurs vertoonde opnieuw een verdeeld beeld. Chemieconcern DSM profiteerde van een positief analistenrapport en won 3,25 procent op 44,81 euro. Branchegenoot Akzo Nobel incasseerde daarentegen een verlies van 0,89 procent op 50,3 euro.

Terwijl financial ABN Amro een winst haalde van 2,53 procent op ruim 19 euro, moest Aegon 0,14 procent terug op 28 euro.    

Ahold

Ahold moest opnieuw een flinke klap incasseren. Het supermarktconcern kwam dinsdag weliswaar met mooie omzetcijfers, maar verklaarde tevens een voorziening van 100 miljoen euro te nemen om de klap van de Argentijnse crisis op te vangen. Beleggers vonden dit maar niks. Het aandeel verloor woensdag nog eens 3,18 procent op 28,9 euro.

MidKap

     De MidKapindex van middelgrote fondsen ging terug met 0,17 procent maar bleef krap boven de 500-puntengrens (500,06 punten). De fabrikant van print- en kopieerapparatuur Océ werd beloond voor een kennelijk meevallende winstdaling.

De koers steeg 2,89 procent op 12,1 euro. "Ze hebben goed gereorganiseerd. Als er geen gekke dingen gebeuren in de wereld komen ze er wel", aldus de beursman.

     De MidKap mag zich ondertussen verheugen in een ongekende belangstelling, aldus de handelaar. "Hoewel de grote beleggers zich natuurlijk blijven richten op de kanjers mikken steeds meer kleinere beleggers op deze kleinere bedrijven."