HILVERSUM - Stichting De Ombudsman wil dat ouderen meer bedenktijd krijgen bij de telefonische aankoop van producten of diensten. Een woordvoerster van De Ombudsman bevestigde woensdag een bericht hierover in het AD.

Bij Stichting De Ombudsman komen geregeld klachten binnen over verkoopmethoden aan ouderen van 65 jaar en ouder. Die zijn eerder geneigd "ja" tegen een aanbieding te zeggen omdat ze vaak het aanbod niet snappen en de consequenties niet kunnen overzien.

De Ombudsman heeft het ministerie van Economische Zaken geadviseerd de bedenktijd te verlengen van zeven dagen naar drie maanden. Het gaat geregeld om telefoontjes van telecom- en energiebedrijven.

Aangesmeerd

Een woordvoerder van ouderenbond ANBO juicht het initiatief toe. Ook bij zijn bond komen per maand tientallen klachten binnen over telefonische verkoop. "Veel ouderen vinden achteraf dat ze iets is aangesmeerd. Het annuleren is lastig en duurt lang." De woordvoerder vindt verder dat de agressieve telefonische benadering ook eens moet worden aangepakt.