AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 478 miljoen euro. Dat blijkt uit definitieve kwartaalcijfers die ING woensdag publiceerde. Het is het eerste kwartaalverlies ooit voor ING.

ING liet op 17 oktober al weten te rekenen op een verlies van ongeveer een half miljard euro. Dat tussentijdse bericht volgde nadat het aandeel op de beurs forse klappen kreeg.

ING behaalde in het derde kwartaal van 2007 nog een winst van 2,3 miljard euro, geholpen door een eenmalige bate van 455 miljoen euro.

Uitdagend

"Het derde kwartaal was heel erg uitdagend voor financiële instellingen. Financiële markten verslechterden snel aan het einde van het kwartaal. In deze turbulente tijden heeft ING proactief gehandeld door zijn kapitaalpositie te versterken", aldus bestuursvoorzitter Michel Tilmant van ING.

ING kreeg eind oktober een kapitaalinjectie van de Nederlandse overheid ter waarde van 10 miljard euro. In ruil daarvoor benoemde de staat twee commissarissen bij ING. Ook moeten bestuurders van ING afzien van bonussen.

Amerikaanse huizenmarkt

ING heeft in het derde kwartaal ruim 1,5 miljard euro moeten afschrijven op de waarde van diverse bezittingen, waaronder producten die gelieerd zijn aan de Amerikaanse huizenmarkt. In de eerste negen maanden was er sprake van een winst van dik 2,9 miljard euro, tegen 6,7 miljard euro in dezelfde periode van 2007.

Volgens Tilmant is er nog steeds sprake van onrust op de financiële markten. "We verwachten dat de prijsdruk op diverse bezittingen onze resultaten ook in het vierde kwartaal zullen raken. Zwakke economische omstandigheden zullen drukken op ons resultaat in 2009", aldus Tilmant.