WASHINGTON - De Wereldbank verhoogt de hulp aan ontwikkelingslanden die worden getroffen door de financiële crisis aanzienlijk.

Volgens de ontwikkelingsbank krijgen de economieën van veel arme landen een zware klap van de financiële onrust, inzakkende exportmarkten en dalende grondstofprijzen.

Wereldbank

De Wereldbank beloofde dinsdag de kredietverlening aan de armste landen in de komende drie jaar te verhogen tot 100 miljard dollar.

Dit jaar stijgen de kredieten van 13,5 miljard tot 35 miljard dollar. Daarnaast is er 42 miljard dollar toegezegd voor giften en rentevrije leningen aan de 78 allerarmste landen ter wereld.

"Zoals altijd zijn het de armsten en de meest kwetsbaren die het hardst worden geraakt" aldus Wereldbankpresident Robert Zoellick over de gevolgen van de financiële crisis.

Groei

De Wereldbank voorspelt dat de economieën van de ontwikkelingslanden volgend jaar gemiddeld met 4,5 procent zullen groeien. Eerder werd nog uitgegaan van 6,4 procent groei. Volgens de Wereldbank drukt een procentpunt minder economische groei in de ontwikkelingslanden 20 miljoen extra mensen onder de armoedegrens.