WASHINGTON - De Amerikaanse oorlogsinspanningen in Irak hebben de economie van de Verenigde Staten in het tweede kwartaal veel harder doen groeien dan verwacht. Volgens een eerste raming van het Amerikaanse ministerie van Handel bedroeg de groei ,4 procent op jaarbasis, terwijl analisten hadden gerekend op 1,5 procent.

In de twee voorgaande kwartalen groeide de Amerikaanse economie nog met een magere 1,4 procent. Toen stelden ondernemingen investeringen uit wegens de dreigende oorlog in Irak.

Defensie

De versnelling in de afgelopen drie maanden kan geheel worden toegeschreven aan defensie-uitgaven van de regering-Bush, zo blijkt uit de donderdag gepubliceerde cijfers. Die namen met 44,1 procent toe, de grootste stijging sinds het najaar van 1951, ten tijde van de Korea-oorlog. Zonder de opdrachten voor de militaire opbouw zou de economische groei slechts 0,7 procent hebben bedragen.

De consumentenbestedingen, die tweederde van het bruto binnenlands product uitmaken, stegen 3,3 procent in het tweede kwartaal. In de eerste drie maanden van 2003 was dat 2 procent. Positief was ook dat bedrijven weer meer investeerden in fabrieken en apparatuur.

Opgelucht

Op de beurzen in New York werd opgelucht gereageerd op de prestaties van de Amerikaanse economie. De Dow-Jonesindex en de Nasdaq-index stonden na twee uur handel respectievelijk 1,7 procent en 2 procent hoger. De dollar steeg sterk ten opzichte van de euro en andere valuta's.

Analisten zien in de cijfers bewijs dat de economie in de tweede helft van dit jaar het langverwachte herstel zal laten zien. Dan zullen de belastingverlagingen die president Bush door het Amerikaanse Congres heeft gedrukt, gaan doorwerken in de economie.

Op stoom

Het Witte Huis noemde de economische groei in het tweede kwartaal een nieuw positief signaal dat de Amerikaanse economie op stoom komt. Toch groeit de economie volgens president Bush nog steeds niet hard genoeg om voldoende werkgelegenheid te scheppen, zo zei zijn woordvoerder.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid gaf donderdag ook voeding aan het optimisme van beleggers, analisten en het Witte Huis. Vorige week daalde het aantal aanvragen voor een WW-uitkering met tot 388.000. Dit zou kunnen betekenen dat het aantal banen in de Verenigde Staten weer toeneemt. Bewijs daarvoor komt mogelijk vrijdag als arbeidsmarktcijfers over de maand juli worden gepubliceerd.