AMSTERDAM - De eerste concrete stappen zijn gezet om een fusie tussen de supermarktbedrijven Dirk van den Broek en DekaMarkt te realiseren. De twee bedrijven hebben hun fusieplannen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) neergelegd, zo maakten ze dinsdag bekend.

De twee supermarktconcerns willen vanaf 1 januari 2009 samen opereren. In totaal zullen 187 onder de nieuwe vlag Detailresult Groep varen. Dit gebeurt met behoud van de eigen formules. Dirk van den Broek exploiteert naast de gelijknamige supermarkt ook de winkelketens Bas van der Heijden en Digros.

Schaalgrootte

Detailresult wil door "de schaalgrootte en een efficiëntere bedrijfvoering" ook op langere termijn de competitie in de supermarktbranche het hoofd kunnen bieden.

Andere familiebedrijven kunnen zich in de toekomst bij Detailresult aansluiten. "We gaan van familiebedrijf naar bedrijf voor families", aldus de persverklaring.

De huidige directeuren van de twee familiebedrijven, Jan Kat van DekaMarkt en Henk van den Broek van Dirk van den Broek, zullen de scepter bij het nieuwe bedrijf zwaaien.

De familie Kat richtte DekaMarkt in 1949 op als een van de eerste zelfbedieningswinkels. Er zijn ongeveer 85 DekaMarkt-winkels. De familie Van den Broek begon in 1952 met supermarkten. Naast de bijna honderd supermarkten heeft Dirk van den Broek ook een drogisterij-, slijterij- en reiswinkelketen (D-reizen).

Samenwerking

Het samenvoegen van de supermarktbedrijven is de laatste stap in een al jaren intensieve samenwerking. Sinds 2001 werken de bedrijven nauw samen. In 2005 is een begin gemaakt met de integratie van personeelszaken en de ict- en adminstratie-afdelingen.

Het is niet de eerste consolidatieslag in de Nederlandse supermarktsector. De afgelopen jaren verdwenen supermarktformules zoals Konmar en Edah. Op dit moment is Albert Heijn marktleider in Nederland met een marktaandeel van ongeveer 30 procent.

Inkooporganisatie Superunie, waarbij supermarkten als Jumbo, Deen, Hoogvliet en Vomar zijn aangesloten, heeft nagenoeg hetzelfde marktaandeel.