AMSTERDAM - Huizenbezitters met een variabele hypotheek hebben hun rentelasten in korte tijd fors zien toenemen. Dit komt vooral doordat banken door de financiële crisis een hogere risicopremie berekenen.

Dit meldde de vergelijkingssite Independer.nl dinsdag. Banken hebben in korte tijd de risico-opslag verhoogd van 0,6 tot 1,5 procent naar 1 tot 2 procent. Een enkele bank komt zelfs boven de 2 procent uit.

Volgens Independer-directeur Edmond Hilhorst brengen banken consumenten een extra premie in rekening voor de hogere kosten die zij hebben bij het lenen van geld van andere banken. Ook verhogen sommige banken hun marge omdat er grote behoefte is aan extra winstgevendheid, zegt hij.

Maandlasten

Volgens Independer is de variabele rente in drie jaar tijd opgelopen van ongeveer 4 procent naar 6,5 tot 7 procent. Daardoor kunnen de maandlasten met honderden euro's zijn opgelopen.

Hilhorst vermoedt wel dat een groot deel van de huizenbezitters die enkele jaren geleden een variabele hypotheek hebben afgesloten, inmiddels is overgestapt naar een rentevaste hypotheek.

Risicopremies

Hypotheekverstrekker Obvion, een gezamenlijke onderneming van Rabobank en pensioenfonds ABP, bevestigde dinsdag dat de risicopremies onlangs zijn verhoogd. Rabobank sluit niet uit dat regionale kantoren hetzelfde hebben gedaan. ABN Amro overweegt de tarieven te verhogen.

Volgens tussenpersoon De Hypotheker proberen de banken zich te wapenen tegen onzekere tijden. "Voor als klanten in de problemen komen", aldus directeur Bas Millenaar.

Hij stelt ook dat banken de winstmarges kunnen verhogen doordat de concurrentie op de hypotheekmarkt is afgenomen, onder meer door het wegvallen van prijsvechters als ELQ en GMAC.