VOORBURG - De Nederlandse industrie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar minder geld gekregen voor haar producten dan in de eerste drie maanden. De ondernemers verlaagden de afzetprijzen met 3,4 procent. Ondanks deze daling zijn de prijzen nog wel ruim 1 procent hoger dan een jaar geleden. Dat blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De industriëlen verlaagden hun prijzen in Nederland met 1,1 procent. De geëxporteerde producten werden daarentegen 4,8 procent goedkoper. De ondernemers verwachten dat de verkoopprijzen in het derde kwartaal verder dalen.

Terwijl de industriëlen minder geld ontvingen, waren ze ook minder kwijt aan hun eigen inkoop. De verbruikte grondstoffen en halffabrikaten waren in het tweede kwartaal 5,2 procent goedkoper. In Nederland was de prijsdaling minder groot (1,7 procent) dan in het buitenland. Voor die geïmporteerde verbruiksgoederen telden de ondernemers 8,2 procent minder neer.

De ontwikkeling van de aardolieprijzen heeft in het tweede kwartaal fors bijgedragen aan de daling van zowel de afzet- als de verbruiksprijzen. Toch is er ook sprake van een daling als de prijsontwikkeling in de aardoliebranche buiten beschouwing wordt gelaten. De afzetprijzen dalen dan met 0,5 procent en de verbruiksprijzen met 1,1 procent.