DEN HAAG - De Belastingdienst heeft nog 31 miljoen euro tegoed van eigenaren van luxe jachten en van bedrijven die btw hebben ontdoken. Dat is gebleken bij een Europees onderzoek naar belastingfraude bij de verkoop van 225 jachten.

Het ministerie van Financiën heeft dat maandag bekendgemaakt. In elf landen moeten nog ongeveer driehonderd eigenaren en betrokken bedrijven een naheffing betalen. De totale waarde van de onderzochte jachten bedroeg meer dan een miljard euro.

Het onderzoek stond onder leiding van de Nederlandse en Franse Belastingdienst en douane. De meeste naheffingen vinden plaats in Nederland, Frankrijk en Engeland. De Nederlandse Belastingdienst kondigt aan het aantal controles in jachthavens te gaan opvoeren.

Landen

Twee constructies bleken populair te zijn om geen btw te hoeven betalen. Jachteigenaren maakten gebruik van de verschillen tussen landen bij het leasen van de boten. In werkelijkheid is er geen sprake van leasen, maar betaalt de eigenaar helemaal zelf voor de aanschaf van zijn jacht.

Voor boten van boven de 10 miljoen was de charterconstructie in trek. Die komt er op neer dat de jachten zogenaamd commercieel werden verhuurd, zodat btw kan worden teruggevraagd.