BRUSSEL - Vrijwel zeker weigert de Europese Rekenkamer maandagmiddag opnieuw een goedkeurende verklaring voor de EU-uitgaven over het voorgaande jaar.

Het is dan al het veertiende jaar op rij dat de controleurs ontevreden blijken over de boekhouding van de Europese Unie, die vorig jaar ruim 100 miljard euro uitgaf.

De Europese Rekenkamer controleert de EU-bestedingen op hun juistheid, rechtmatigheid en doelmatigheid. De instantie geeft pas een goedkeurende verklaring als ze minder dan 2 procent fouten en onregelmatigheden aantreft.

Kallas

Europees Commissaris Siim Kallas (Administratie) had zich bij zijn aantreden in 2004 voorgenomen de boekhouding zo te verbeteren dat de Rekenkamer de uitgaven van 2007 wel zou goedkeuren.

Maar de eerste goedkeurende verklaring kan nog enkele jaren op zich laten wachten, stelde het Nederlandse lid van de Rekenkamer Maarten Engwirda deze zomer tegen het ANP. "Bij de landbouwuitgaven is het aantal fouten wel iets verminderd. Maar bij de fondsen voor arme regio's was de foutenmarge in 2006 nog altijd 12 procent."

Bos

Minister Wouter Bos (Financiën) is een van de weinige ministers van de EU-landen die zich boos maken over de uitblijvende goedkeuring. Dit jaar stemde hij daarom als enige tegen de EU-jaarrekening 2006, wat alleen symbolisch effect had. Bos gaf ook zelf de Europese Commissie een verklaring in waarin hij borg stond voor circa 1 miljard euro EU-uitgaven in Nederland. Dit Nederlandse voorbeeld krijgt nog weinig navolging.