PEKING - Het Chinese kabinet heeft goedkeuring gegeven voor een grootschalig investeringspakket ter waarde van 4 biljoen yuan (458 miljard euro) om de eigen economie te stimuleren. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag.

De extra investeringen zullen zich onder andere richten op infrastructuur en sociale zekerheid. Met deze investeringen, die tot in 2010 moeten worden uitgevoerd, wil de regering de binnenlandse vraag stimuleren.

China kondigde bovendien een soepeler monetair beleid aan, dat mogelijk op nieuwe renteverlagingen duidt. Sinds half september heeft China drie keer de rente verlaagd.

Groei

De Chinese economie heeft te lijden onder de wereldwijde kredietcrisis. In het derde kwartaal nam de groei van de Chinese economie onverwachts af van 10,4 procent in het eerste halfjaar tot 9 procent. Indicatoren geven aan dat de situatie in de maand oktober verder verslechterd is.

Hoewel het groeipercentage nog steeds hoog ligt, kan economische vertraging in China voelen als een recessie. Miljoenen fabrieksarbeiders, die afhankelijk zijn van de export, kunnen hun baan kwijtraken.

Pakket

Economen waren onder de indruk van de omvang van het stimuleringspakket, dat gelijk staat aan 14 procent van de totale jaarlijkse economische productie in China. De uitgaven worden over ruim twee jaar verspreid.

Hoewel het onduidelijk is hoe het plan gefinancierd moet worden, heeft China voldoende ruimte in de begroting. Gedurende het afgelopen halfjaar bedroeg het begrotingsoverschot ruim 130 miljard euro.

Bouwsector

Dit kwartaal zal China volgens Xinhua 100 miljard yuan (11 miljard euro) steken in de nationale bouwsector en volgend jaar zal een extra 20 miljard yuan (2,3 miljard euro) volgen voor wederopbouw in de gebieden die zijn getroffen door grote natuurrampen. Ook moet er geld gaan naar milieubescherming en technische innovatie.

Daarnaast zullen leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen uitgebreid worden en moeten andere belastingmaatregelen ervoor zorgen dat bedrijven jaarlijks 120 miljard yuan (13,7 miljard euro) minder belasting hoeven te betalen.

Lees alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl