AMSTERDAM - Nederlandse winkeliers verwachten ondanks de financiële crisis dat de omzet rond Sinterklaas twee procent hoger ligt dan vorig jaar. De stijging is te danken aan het feit dat meer gezinnen dan ooit Sinterklaas vieren, meldt het Platform Detailhandel Nederland zondag.

Toch is de omzetstijging niet zo groot als voorgaande jaren, licht directeur van het Platform Detailhandel Nederland Henk Kok toe. "De afgelopen jaren hadden we een hele forse groei, nu is de groei minimaal."

Winkeliers rekenen in de week voor pakjesavond op een extra omzet van 490 miljoen euro. In een normale week zet de detailhandel ongeveer anderhalf miljard euro om.

Eten

Winkeliers verwachten dat het bedrag van 490 miljoen euro niet alleen wordt uitgegeven aan cadeaus voor pakjesavond, maar bijvoorbeeld ook aan extra boodschappen. Volgens Kok zijn er steeds meer families en vriendengroepen die pakjesavond aangrijpen als moment om bijvoorbeeld samen te eten.

Speelgoed

Speelgoed is het populairste Sinterklaascadeau. Ook boeken, dvd's, cd's en elektronica zijn in trek. Het Platform noemt de hoge verwachting rondom de verkoop van keukenartikelen voor zowel mannen als vrouwen opvallend.

Ook vragen kinderen op steeds jongere leeftijd om mobieltjes, willen meisjes graag make-up en jongens een nieuwe spelcomputer.

Koopavond

De winkeliers verwachten topdrukte tijdens het weekeinde van 29 en 30 november. Donderdagavond 4 december kan volgens Kok wel eens de boeken ingaan als de drukste koopavond ooit.

Onderzoeksbureau MWM2 bracht eerder deze week naar buiten dat de financiële crisis voorbij gaat aan de Goedheiligman. Meer dan vier op de vijf Nederlanders zijn volgens het bureau niet van plan minder geld uit te geven voor de viering van pakjesavond. De vierders verwachten gemiddeld veertig euro aan cadeaus uit te geven.