NEW YORK - De verliezen houden aan en de reserves slinken. Als het zo doorgaat, lijkt de auto-industrie in de Verenigde Staten ten dode opgeschreven.

General Motors, producent van onder meer Opel, waarschuwde vrijdag dat het geld bij de autogigant tegen de zomer volgend jaar op is, als de huidige malaise op de automarkt aanhoudt.

De autobouwer heeft last van de door de financiële crisis ingestorte automarkt, die ook de andere autobouwers heeft getroffen. Amerikaanse autobedrijven schrijven hierdoor al maandenlang rode cijfers. Zo draaide GM in het afgelopen kwartaal een verlies van 2,5 miljard dollar (1,96 miljard euro).

Bovendien zette het de overnamegesprekken met de kleinere evenknie Chrysler in de ijskast. "Het verbeteren van onze liquiditeitspositie blijft een topprioriteit", aldus de autobouwer.

Ford

Concurrent Ford liet een dag eerder al weten dat de reserves teruglopen. Ford had boekhoudkundige maatregelen nodig om het verlies in de boeken te beperken tot 129 miljoen dollar (ruim 100 miljoen euro).

De producent kwam overeen om de verplichtingen voor de toekomstige betalingen van medische verzekeringen van gepensioneerden over te dragen aan een vakbondsfonds.

Overheidssteun

General Motors en Ford snijden flink in de kosten, maar dit is op korte termijn niet voldoende om het hoofd te bieden aan de drastisch inzakkende verkopen. Een oplossing zoeken de autogiganten in overheidssteun.

Ford, GM en Chrysler meldden zich afgelopen donderdag bij de Amerikaanse overheid voor financiële steun. Barack Obama liet vrijdag in zijn eerste persconferentie sinds zijn verkiezing tot president drie dagen eerder weten de Amerikaanse auto-industrie te willen ondersteunen.

Toyota

Ook elders in de wereld dwingt de wereldwijde financiële crisis autoproducenten op hun centen te letten. De vraag naar auto's is volledig ingestort, zoals bleek uit cijfers van Renault, Peugeot, BMW en Nissan. De Japanse autofabrikant Toyota gaf donderdag een winstwaarschuwing.