HILVERSUM - Vakcentrale CNV wil dat werkgevers, werknemers en het kabinet op korte termijn bijeenkomen voor een top over de werkgelegenheid. Dat zei voorzitter René Paes zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

De top moet tot een gecoördineerde aanpak van de economische problemen leiden en een einde maken aan de "geïsoleerde plannetjes" die nu worden gelanceerd om werknemers te helpen die dreigen te worden ontslagen.

De CNV-voorzitter noemde enkele mogelijkheden om massaontslagen tegen te gaan.

Investeringen

Zo zou het kabinet investeringen naar voren kunnen halen om de werkgelegenheid in de bouw te verbeteren. Bij reorganisaties worden tijdelijke arbeidskrachten het eerst op straat gezet.

Paas bepleitte dat zij aan hun bedrijf verbonden blijven. Zij krijgen een uitkering en worden geschoold, zodat zij bij de huidige krappe arbeidsmarkt snel een andere baan vinden.

Ontmoeting

FNV en MKB-Nederland staan open voor een ontmoeting. Wel vragen ze zich af waar de top precies over moet gaan. Vakbonden, werkgevers en kabinet zijn al bezig om te bekijken welke maatregelen bedrijven moeten kunnen nemen als de economie in slecht vaarwater terechtkomt.

Het gaat daarbij onder andere om een tijdelijke verkorting van de werkwerk, waarmee werknemers kunnen voorkomen dat collega's moeten worden ontslagen. De FNV komt maandag met een tienpuntenplan waarin maatregelen staan die nu moeten worden genomen.