PARIJS - Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM vervangt vanaf maandag een deel van zijn Fokkervloot door de nieuwe Braziliaanse Embraer 190.

De dochtermaatschappij KLM Cityhopper, die regionale vluchten aanbiedt, krijgt dan de eerste Embraer. In de komende anderhalf jaar wordt elke twee maanden een Fokkertoestel vervangen. Dat liet een woordvoerster zaterdag weten.

"De oudste toestellen worden als eerste vervangen", aldus de zegsvrouw. In totaal gaat het om vijftien F100-toestellen die tot maart 2010 worden vervangen.

Daarvoor in de plaats komen tien Embraers en nog vijf F70-toestellen, die KLM Cityhopper overneemt van zustermaatschappij Régionale.

Vloot

In maart 2010 bestaat de vloot van KLM Cityhopper uit 10 Embraers, 5 F100-, 26 F70- en 12 F50-vliegtuigen. Dat betekent dat het concern na anderhalf jaar nog ruim veertig Fokkertoestellen overhoudt.

Op den duur verdwijnen ook de F70 en F50. Wanneer is afhankelijk van de leeftijd van de vliegtuigen. Toestellen worden bij KLM meestal na een jaar of twintig vervangen, legt de zegsvrouw uit. Door welke vliegtuigen deze worden vervangen, is nog niet bekend.

Verkocht

De oude toestellen worden verkocht. "Met name andere luchtvaartmaatschappijen zijn geïnteresseerde partijen", aldus de woordvoerster.