MAASTRICHT - De particuliere ambulancebedrijven stappen naar de rechter om verdere acties van hun personeel te voorkomen. Donderdag dient een kort geding voor de rechtbank in Maastricht. "De grens is bereikt", aldus vice-voorzitter H. Groenendijk van de werkgeversorganisatie AZN woensdag.

Personeel van particuliere ambulancediensten draait al sinds maandag zondagsdiensten. Ze rukken alleen uit bij spoedgevallen als protest tegen de hoge pensioenleeftijd. Collega's in overheidsdienst mogen met 55 jaar stoppen, bij de particuliere ambulances is dat 59 jaar.

Punt

De werkgevers vinden dat de bonden hun punt nu wel gemaakt hebben. Bovendien ontstaat steeds meer ongemak. "We krijgen steeds meer signalen dat de problemen toenemen", aldus Groenendijk.

Door de acties worden patiënten niet meer tussen ziekenhuizen vervoerd of naar huis gebracht. In Noord-Limburg moesten daarom Belgische ambulances ingezet worden. In het noorden van Nederland, waar veel particuliere ambulancediensten zijn, hadden ziekenhuizen ook last van de acties.

'Triest'

De vakbonden reageerden gelaten op de stap naar de rechter. Een woordvoerder van de CNV Bedrijvenbond noemde het "triest en teleurstellend" en denkt dat de rechter de acties niet zal verbieden.

Bestuurder T. Koningh van FNV Bondgenoten waarschuwde eerder op dag nogmaals voor hardere acties als werkgevers overleg blijven weigeren. Hij sloot niet uit dat het particuliere ambulancepersoneel straks helemaal niet meer rijdt. Zijn collega J. Severijns van de CNV Bedrijvenbond vond het nog te vroeg om daarover te praten. Hij benadrukte dat bonden en werknemers woensdagavond bespreken hoe de acties verder moeten.