ZOETERMEER - Het effect van de aanslagen in Amerika op de Nederlandse horeca valt mee. De meeste restaurants en hotels zeggen amper iets te merken van het wegblijven van buitenlandse gasten. Dat heeft het Bedrijfschap voor de Horeca en Catering woensdag gemeld na onderzoek naar de omzet over het laatste kwartaal 2001.

Het buitenlandse bezoek is overwegend gelijk gebleven. Hooguit de vier- en vijfsterrenhotels en zeer exclusieve restaurants kampen met meer lege tafels, bedden en zalen door de aanslagen in de Verenigde Staten. Het gaat dan vooral om zaken in de Randstad, met name in Amsterdam.

Een groter nadeel voor de horeca was de economische stagnatie in Nederland zelf. Dat zorgt voor lagere inkomsten bij 20 procent van de kleine, 29 procent van de middelgrote en 38 procent van de grote horecabedrijven.

Het bedrijfschap verwacht dat de inkomsten vorig jaar 4 procent zijn gegroeid tot circa 10 miljard euro. Dezelfde toename wordt over dit jaar verwacht, vooral wegens hogere prijzen en niet door extra verkopen.

De groei is een flink verschil met de vorige keren dat het vertrouwen van de uitgaanders was geschokt. Dat was in 1993 en 1995 door Golfoorlog en een slechtdraaiende economie. Toen liep de groei met 6 en 2 procent terug.

De horeca in Nederland telt circa 45.000 bedrijven met zo'n .000 werknemers.