BRUSSEL - Kromme komkommers, gebogen wortels en ander vreemdgevormd fruit keren waarschijnlijk terug in het groenteschap. De EU-landen stemmen woensdag over afschaffing van de huidige verplichte afmetingen.

"In deze tijd van dure voeding is het vreemd om eten weg te gooien alleen maar omdat het er vreemd uitziet", aldus een woordvoerder van EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw).

De Deense commissaris vindt de EU-regels voor de afmetingen van groenten en fruit pure bureaucratie. Ze wil ze liefst alllemaal schrappen.

Verzet

Maar dat stuit op verzet van vooral supermarkten. Die vrezen dat de kromme komkommers moeilijk in de dozen en schappen passen. Zuid-Europese landen liggen ook dwars in het overleg: die vrezen dat een toevloed aan krom en puntig fruit de prijzen zal drukken.

Als compromis wil de EU-commissaris nu de standaarden behouden voor 10 van de 26 groente- en fruitsoorten, waaronder aubergines en tomaten. Die beslaan samen driekwart van de grensoverschrijdende handel in groente en fruit in de EU.

Steun

De EU-commissaris krijgt ondertussen wel steun van de Britse supermarktketen Sainsbury's. De grote keten verwacht dat de prijzen van groente en fruit wel 40 procent kunnen dalen.

"Nu mogen we zo'n 20 procent van de oogst in ons land niet gebruiken. We kunnen niet doorgaan met verspilling van groente en fruit in deze tijd zelfs voordat het de boerderij of kas verlaat", zei Sue Henderson van Sainsbury's tegen de BBC.