WARSCHAU - IJsland krijgt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en een kleine groep van Europese landen een lening van in totaal zo'n 5 miljard euro.

Nederland is waarschijnlijk een van de landen die het geld versterkt. Dat is vrijdag bekendgemaakt door het Pools ministerie van Financiën.

Polen neemt samen met Nederland, Groot-Brittannië, meerdere Scandinavische landen en het IMF de lening op zich. De deelnemers staan volgens het Poolse ministerie nog niet helemaal vast. Ook over het bedrag is nog niet definitief overeenstemming bereikt.

Onderhandelingen

De onderhandelingen lopen nog. Voor Nederland gaat het in eerste instantie om de uitwerking van het akkoord dat eerder werd gesloten met IJsland over het teruggeven van spaartegoeden.

Via een lening aan het land geeft de Nederlandse overheid de IJslanders de mogelijkheid om gedupeerde spaarders die tegoeden hebben uitstaan bij de omgevallen spaarbank Icesave, maximaal 20.000 euro terug te geven. Met het akkoord is ruim een miljard euro gemoeid.

Lening

IMF heeft IJsland in oktober al een lening van zo'n 2,1 miljard euro versterkt om het hoofd boven water te kunnen houden. De IJslandse economie staat onder grote druk na het instorten van het financiële systeem van het land. De grote banken van het land zijn inmiddels genationaliseerd.

Leiding

De regeringsleiders van de 27 EU-landen willen het IMF de taak geven om voorstellen te doen om het vertrouwen en stabiliteit in de financiële sector in de wereld te herstellen.

Ook zijn wereldwijd gedragscodes nodig tegen buitensporige risico's in de financiële sector, ook op het gebied van bonussen en andere beloningen. Toezichthouders moeten daarop letten als ze het risicoprofiel van een bank of verzekeraar beoordelen.

Dat blijkt uit de ontwerpconclusies van de EU-top vrijdagmiddag in Brussel. Bij die top willen de 27 EU-landen een gezamenlijk standpunt bepalen voor de G20-bijeenkomst 15 november in Washington over de financiële crisis. De EU overlegt daar met de VS, India, China en andere grote industrielanden.