AMSTERDAM - Randstad was woensdagmorgen een uitschieter op de aandelenbeurs in Amsterdam. De koers klom in de ochtend tot ruim 6 procent winst tegen het middaguur. De stijging was het gevolg van de meevallende kwartaalcijfers die het uitzendbedrijf voorbeurs presenteerde.

Beursstemming (video): VNU stijgt op grote order ACNielsen
Verder: Randstad sterke stijger tussen de Midkappers, FED komt vandaag met Beige Book

Beursjournaal (video): Uitspraken CEO laten Unilever stijgen
Verder: Lichtpuntjes Randstad bij zwakke kwartaalcijfers, AOT ziet verlies fors toenemen.

De meeste andere fondsen en indices in Amsterdam stonden licht in de plus. In Amsterdam steeg de beeldbepalende AEX-index 3,83 punten (1,2 procent) naar ruim 313 punten rond het middaguur. De MidKap-index voor middelgrote bedrijven was 0,9 procent hoger.

De meeste koersen hadden de verliezen op Wall Street dinsdagmiddag al goeddeels verwerkt. Toen zorgde tegenvallende cijfers over het consumentenvertrouwen in de VS voor een wereldwijde daling van koersen.

De AEX-index van het Damrak werd aangevoerd door VNU. De datahandelaar pakte een winst van 2,6 procent, nadat een dochterbedrijf een meerjarig contract had getekend voor de meting van kijkcijfers.

Unilever

Het was- en levensmiddelenconcern Unilever stond 1,9 procent hoger na de publicatie van zijn halfjaarcijfers. Het concern boekte, zoals verwacht, minder omzet maar wel meer winst.

Bij de kleinere bedrijven was er behoorlijke koerswinst voor ASM International, toeleverancier voor de chipindustrie (bijna 5 procent). Het is een herstel van de fikse daling een dag eerder, die het gevolg was van tegenvallende kwartaalcijfers.

Een grote stijger was ook Vedior (plus 4,75 procent). Vedior lift mee op het succes van Randstad. Het uitzendbureau komt donderdag met kwartaalcijfers. Analisten verwachten dat de omzet lager uitvalt, maar dat de winst per aandeel iets hoger is dan dezelfde periode vorig jaar. Spannend is echter of het bedrijf zoveel schulden kan aflossen als de banken hebben gevraagd.

Bij de kleinere ondernemingen was er een fiks koersverlies voor de aandelenhandelaar AOT. De koers stond tegen het middaguur bijna procent lager, na de melding van een verlies over het eerste halfjaar.

Ook de andere Europese beurzen waren hoger. De FTSE-index in Londen won 0,3 procent. De grootste stijger in het koersgemiddelde was Abbey National. De hypotheekbank rapporteerde zoals verwacht een fors verlies over het eerste halfjaar, maar liet tevens weten dat de lopende reorganisatie prima op koers ligt. Dat werd beloond met een koerswinst van 9 procent. In Parijs steeg de CAC-index 1,1 procent en in Frankfurt won de DAX-index 0,4 procent.

Euro

Op de Europese valutamarkten was de euro lager. Aan het einde van de ochtend werd een koers genoteerd van 1,1430 dollar in vergelijking met een slot van 1,1485 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling daalde van 0,7065 tot 0,7045 pond.