UTRECHT - De werkgevers in het beroepsgoederenvervoer hebben de vrachtwagenchauffeurs donderdag een eindbod gedaan van in totaal ongeveer 5 procent erbij in een jaar tijd. Dat heeft vakbond CNV laten weten.

Volgens een woordvoerder van CNV Beroepsgoederenvervoer maken de werkgevers daarmee de loonachterstand die chauffeurs hebben niet goed. "Maar op zich is 5 procent natuurlijk niet verkeerd in deze tijd."

Hij zegt zich goed te realiseren dat de truckers niets anders rest dan te gaan staken als ze niet akkoord gaan met het bod. "En dat zullen ze niet zo gauw doen in de huidige economische omstandigheden."

Loonstijging

De werkgevers laten weten dat met dit eindbod "de maximale grenzen zijn bereikt" gezien het centraal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers. In dat akkoord zijn afspraken gemaakt over een maximale loonstijging van 3,5 procent voor 2009. Dan vervalt de WW-premie voor werknemers.

De werkgevers in het wegtransport wijzen er dan ook op dat dat de gemiddelde chauffeur er daardoor nog eens 1,8 procent op vooruit gaat.

Volgens het eindbod krijgen de chauffeurs er 1 januari 3,5 procent bij, 1 oktober nog eens 0,9 procent en per 1 januari 2009 krijgen ze ook een bijdrage in de ziektekostenverzekering van 0,6 procent over het maandloon.