UTRECHT - CNV BedrijvenBond vindt het onacceptabel dat bedrijven de kredietcrisis gebruiken om personeel te ontslaan. Voorzitter Jaap Jongejan zei donderdag dat de crisis steeds meer begint door te sijpelen in de reële economie en dat bedrijven reorganisaties nu niet versneld mogen uitvoeren om van personeel af te komen.

Jongejan zegt aanwijzingen te hebben dat sommige bedrijven de kredietcrisis aanhalen als grond voor ontslag.

"Eerst willen we kijken hoeveel vet er nog op de botten zit van de bedrijven. En als het echt niet anders kan, is er de mogelijkheid even iets minder te werken en misschien kan een bedrijf de extra tijd gebruiken om het personeel bij te scholen."

Kind

Hij wil voorkomen dat werknemers worden ontslagen en massaal in de WW belanden en via dure reïntegratietrajecten weer aan werk worden geholpen. "Dat maakt de werknemer kind van de rekening en het kost de samenleving heel veel geld." Jongejan wil geen namen van bedrijven noemen. Volgens hem hebben de werknemers geen baat bij dergelijke berichtgeving over hun bedrijf.

"Dat heeft alleen maar negatieve gevolgen voor het bedrijf en uiteindelijk voor de werkgelegenheid. Wij willen niet aan dat spelletje meedoen." Het kabinet, werkgevers en bonden zijn met elkaar in gesprek over maatregelen om de crisis het hoofd te bieden. FNV presenteert volgende week eigen plannen.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.