BRUSSEL - De Europese Commissie bereidt maatregelen voor tegen vier Europese luchtvaartmaatschappijen, mogelijk zelfs een vliegverbod in de EU. Toestellen van een Portugese, Spaanse, Griekse en Duitse maatschappij zouden te onveilig zijn, meldden bronnen in Brussel donderdag.

Het gaat om de Portugese chartermaatschappij Luzair, het Spaanse Bravo Airlines dat vooral in Afrika vliegt, het Griekse charterbedrijf Hellenic Imperial Airways en een onbekend Duits bedrijf.

Een woordvoerder van de EU-commissaris Antonio Tajani (Verkeer) wil donderdag alleen bevestigen dat over circa twee weken een besluit te verwachten is. De Europese Commissie is bevoegd onveilige maatschappijen een vliegverbod op te leggen, maar kan ook bepaalde veiligheidscontroles verplicht stellen.

Controlediensten

Brussel maakt sinds enkele jaren een zwarte lijst op van onveilige maatschappijen die niet meer in de EU mogen landen. Brussel heeft die taak overgenomen van de nationale controlediensten in de EU-landen.

Op de zwarte lijst staan momenteel geen Europese bedrijven, maar vooral Afrikaanse en Aziatische maatschappijen.

Maatschappijen

De lijst, die inmiddels tien kantjes lang is, bevat alle maatschappijen uit Indonesië, Equatoriaal Guinea, Kirgizië, Liberia, Sierra Leone, Swaziland, Gabon en Congo. Daarnaast staan er ook acht individuele luchtvaartmaatschappijen op.

Dat er nu maatregelen aankomen voor Europese bedrijven, toont het nut van de lijst volgens VVD-Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert. "Voorheen ontzagen EU-landen steeds de maatschappijen in hun eigen land."