BRUSSEL - Europarlementsleden hebben een streep gezet door plannen om de chocolade Kindersurprise te verbieden, een chocolade ei met daarin een speelgoedje.

Socialisten in het parlement hadden voorgesteld om speelgoed niet meer te combineren met eten. Maar dat kreeg geen meerderheid in de parlementscommissie voor interne markt.

"Met een verbod verstoor je de droom van veel kinderen en de prettige herinnering van heel wat volwassenen", vindt VVD'er Toine Manders. "Hoe groot is nu eigenlijk de kans dat je dat speelgoedje doorslikt?"

Populaire

Kindersurprise is verboden in de VS, maar verder wereldwijd populair. Zo bestaat er zelfs een 1ste Verrassingseieren Vereniging Nederland (1ste-VVN). Een lid in het Belgische Lommel bezit zeker 10.000 figuurtjes.

VVD'er Manders verwacht dat het beoogde verbod niet meer de kop opsteekt als het voltallige Europarlement of de EU-landen later stemmen over de regels voor speelgoed.

Toezicht

De Europarlementscommissie stemde donderdag wel unaniem voor voorstellen om speelgoed veiliger te maken. Plan is om bepaalde giftige stoffen te verbieden. Zo wordt ook het toezicht verscherpt op import, vooral uit China.

Vorig jaar was er ophef over Chinees speelgoed dat te veel zware metalen bevatte, zoals bepaalde speelsets van Barbie en Sesamstraat. Speelgoedgigant Mattel moest toen veel artikelen terugroepen.

Twistpunt is nog hoeveel weekmakers worden toegestaan in speelgoed. Een meerderheid wil daarvoor niet verder gaan dan het algemene EU-verbod op bepaalde giftige chemicaliën. "Anders zou speelgoed een stuk duurder kunnen worden", vreest Manders. Maar socialisten willen daarop later nog terugkomen.

Ontevreden

De speelgoedindustrie reageerde ontevreden. De branche vindt dat de parlementscommissie onnodig vergaande eisen oplegt. "Speelgoed is tegenwoordig gewoon veilig", zei Bryan Ellis, voorzitter van deToy Industries of Europe (TIE).