FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het rentepercentage in de eurozone donderdag met 0,5 procentpunt verlaagd. Bij zijn maandelijkse vergadering over het rentepeil besloot het bestuur van de ECB het belangrijkste rentetarief terug te brengen van 3,75 naar 3,25 procent.

De verlaging komt niet als een verrassing. Deskundigen zetten al in op een verlaging met een half procent.

Met de renteverlaging hoopt de ECB de economische groei te stimuleren nu de economie van de eurozone op de rand van een recessie lijkt te staan.

Nihil

De Europese Commissie meldde maandag dat de eurozone reeds in een recessie verkeert en voorspelde dat de economische groei volgend jaar vrijwel nihil zal zijn.

Analisten verwachten dat de ECB in december nog eens overgaat tot een verdere verlaging van het tarief om de economische problemen te lijf te gaan.

De ECB heeft als gevolg van de lagere inflatie iets meer ruimte om de rente te verlagen. In de eurozone lag de inflatie in oktober op circa 3,2 procent. Afgelopen zomer was dat percentage nog zo'n 4 procent.

Rente

Op 8 oktober verlaagde de ECB de rente, in een internationaal gecoördineerde stap, ook al met een half procentpunt. Eerder donderdag bracht de Bank of England de Britse rente in een keer terug van 4,5 naar 3 procent.