HAARLEM - De provincie Noord-Holland, 22 gemeenten en een waterschapsbedrijf overleggen vrijdagochtend in Haarlem of ze met het kabinet optrekken om hun miljoenen euro's aan spaartegoeden uit IJsland terug te krijgen.

Volgens een woordvoerder van de provincie is nog niet zeker of vrijdag ook een beslissing wordt genomen. De vertegenwoordigers van de lagere overheden stemden woensdag nog niet in met een voorstel van minister Wouter Bos (Financiën), die zich in IJsland ook hard wil maken voor hun belangen.

Bos wil pas na de onderhandelingen in IJsland verantwoording afleggen. Dan zal blijken hoe groot de schade.

Claims

De betrokken provincies, gemeenten en een waterschapsbedrijf weten nog niet of ze hiermee kunnen leven en hun eigen claims willen opgeven. Gedeputeerde Peter Visser (Noord-Holland) beloofde het kabinetsvoorstel vrijdag neutraal voor te leggen aan de groep lagere overheden.

Minister Bos kondigde eerder aan juridische acties van lagere overheden tegen IJsland bij Koninklijk Besluit te zullen vernietigen. Hij wil niet dat de lagere overheden met hun claims de belangen van individuele spaarders in IJsland schaden.

Miljoenen

De provincie Groningen en de gemeente Den Haag besloten woensdag al om wel samen te werken met het kabinet om hun miljoenen in IJsland terug te halen.

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.