DELFT - Nederlanders hebben het liefst een werkweek van maximaal 25 tot 28 uur. Mensen met een contract voor zoveel uren zijn het meest tevreden. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2007.

De gegevens worden donderdag openbaar gemaakt tijdens het Symposium Monitoring van Arbeid van onderzoeksbureau TNO te Amsterdam.

De NEA wordt elk jaar door TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek gehouden onder ongeveer 25.000 Nederlandse werknemers. Werkende Nederlandse mannen zouden liever gemiddeld 1,4 uur per week minder werken dan ze nu doen. Vrouwen zouden nog iets minder willen werken dan hun huidige contract: 0,2 uur per week.

Verschil

Gemiddeld komt dat op bijna een uur minder. Dat verschil is door de jaren heen kleiner geworden, de afgelopen jaren bleek uit het onderzoek dat mensen gemiddeld het liefst drie uur minder zouden willen werken dan in hun contract stond.

Beroepen

Vooral bouwvakkers, ICT'ers en werknemers in een aantal industriële beroepen willen minder werken: 2,5 uur per week minder. Met name schoonmakers, vrachtwagenchauffeurs, horecapersoneel en bejaarden- en kinderverzorgers zouden juist meer willen werken.

Belangrijkste reden om meer of minder te willen werken is voor de ondervraagden het aantal uur dat men contractueel al werkt.