LELYSTAD - Vijf partijen hebben een bod uitgebracht op de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad. De raad van bestuur maakt maandag bekend met welke kandidaat hij in zee gaat.

Belangstellenden konden zich tot woensdag melden bij het hospitaal. In totaal hebben zeven gegadigden zich gemeld, heeft een woordvoerder donderdag laten weten. Wie het zijn, is niet bekend; de betrokkenen hebben een geheimhoudingsovereenkomst getekend.

De IJsselmeerziekenhuizen verkeren al een tijdje in zwaar weer. Operatiekamers werden gesloten omdat de lucht niet steriel genoeg was en het bestuur kampte met geldnood.

Doorstart

Léon Lodewick onderzocht de toekomstmogelijkheden voor het ziekenhuis namens het ministerie van Volksgezondheid. Vorige week presenteerde hij zijn visie die uitgaat van een doorstart met een basisziekenhuis in Lelystad en poliklinieken in Emmeloord, Urk en Dronten.

Het ziekenhuis in Emmeloord moet worden afgestoten.

Burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad vraagt de Tweede Kamer de IJsselmeerziekenhuizen tijdelijk financieel te steunen. Horselenberg doet dat in een petitie, die donderdag voor aanvang van het Kamerdebat wordt aangeboden.

Het college van burgemeester en wethouders beklemtoont in de petitie het belang van een "volwaardig en duurzaam basisziekenhuis" in Lelystad. Extra steun zou het ziekenhuis aantrekkelijker maken voor een overname, is de gedachte.