AMSTERDAM - De provincie Groningen en de gemeente Den Haag proberen niet meer op eigen houtje hun geld bij IJslandse banken terug te halen.

Dat laat de provincie donderdagochtend weten. Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) raakte vorige week in conflict met de provincies Noord-Holland, Groningen en andere lagere overheden die op IJsland bankierden.

Het is niet bekend of andere overheden een deal met Bos hebben gesloten.

Achtergesteld

Bos behartigt vanaf nu de belangen van de provincie en Den Haag. Zij krijgen dezelfde behandeling als particuliere spaarders. De lagere overheden voelden zich eerder achtergesteld omdat Bos had gezegd dat particuliere spaarders voorgingen. De minister zal zich achteraf verantwoorden voor zijn inspanningen.

Bos dreigde vorige week in te grijpen als de lagere overheden pogingen om hun geld bij Landsbanki terug te vorderen niet staken. Met IJsland zijn afspraken gemaakt dat Nederlandse spaarders een vergoeding krijgen.

Noord-Holland

Noord-Holland, dat tachtig miljoen euro bij Landsbanki heeft ondergebracht, legde beslag op de eigendommen van de bank. Bos wees erop dat IJsland nu zou kunnen zeggen dat Nederland zich niet aan de afspraken houdt.

Maandag en woensdag ging Bos in overleg met de twee provincies, negentien gemeenten en een waterschap die geld op IJslandse banken hadden staan. Dinsdag werd al bekend dat Bos zich 'maximaal' voor de overheden zou inspannen om hun geld terug te krijgen. Een woordvoerder van Noord-Holland zei toen dat de provincie het voorstel in overweging neemt.

De Zeeuwse energiemaatschappij EPZ besloot woensdag op eigen houtje verder te gaan. Een voortzetting van deelname aan het overleg zou niet in het belang van het bedrijf zijn.