DEN HAAG - Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) weigert haar voorstel AWBZ-cliënten met vermogen meer te laten betalen in de ijskast te zetten.

Het CDA riep haar daar woensdag toe op, maar volgens de staatssecretaris slaat dit een gat in haar begroting.

Voor mensen met vermogen gaat de eigen bijdrage voor gemeentelijke hulp en AWBZ-zorg omhoog. De Tweede Kamer voelt daar niet voor. Vooral regeringspartij CDA zit het voorstel hoog.

Vrij

Bussemaker zei de wet die dit regelt bijna klaar te hebben. De Kamer staat het dan vrij daar gaten in de schieten, maar moet zich volgens de staatssecretaris wel realiseren dat ze volgend jaar dan 40 miljoen euro tekort komt.

Ze zei open te staan voor andere voorstellen, maar die zouden dan wel een alternatieve dekking moeten bevatten. Anders zou ze wellicht nog verder moeten ingrijpen in de AWBZ om geld binnen te halen.

Liever

Volgens Bussemaker gaat het overigens slechts om een geringe verhoging van de eigen bijdrage, die het vermogen grotendeels intact laat. Daarom spreekt ze ook liever niet over een vermogenstoets.

De maatregel moet na 2009 jaarlijks 80 miljoen euro opleveren, waarvan 60 miljoen komt van bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen. Een op de tien mensen die gemeentelijke hulp of AWBZ-zorg ontvangt, krijgt ermee te maken.