AMSTERDAM - FNV Bondgenoten en werknemers van Gasunie wachten donderdag in Deventer de directie van de gasleverancier op. Actievoerders in oranje hesjes willen zo hun eis voor een nieuwe cao kracht bijzetten. Dat zegt bondsbestuurder Henk Korthof.

Dinsdag werd begonnen met acties om een nieuwe cao af te dwingen en donderdag worden die hervat. Toevallig of niet is volgens de vakbond op dat moment de voltallige directie aanwezig in Deventer.

Medewerkers van de vestiging in Ravenstein worden voor die gelegenheid naar Deventer gereden om daar de directieleden op te wachten. Vervolgens brengt de directie een bezoek aan Ravenstein. De actievoerders zullen ook daar hun opwachting maken.

Acties

Dinsdag legden veertig tot vijftig werknemers van de vestigingen het werk neer. Het hoofdkantoor in Groningen, waar het gros van de ongeveer veertienhonderd medewerkers werkt, blijft vooralsnog gevrijwaard van acties. Gasunie verzekert klanten dat de acties de gasvoorziening niet in gevaar brengen.

De bonden en Gasunie onderhandelen al maanden over een nieuwe cao. Breekpunt is volgens de bond dat Gasunie het voor werknemers met hogere inkomens mogelijk wil maken om uit de cao te treden. Gasunie wil werknemers met een salaris tot 65 duizend euro bruto, waarvoor minimaal een hbo-opleiding nodig is, een meer 'flexibele individuele beloningssystematiek' bieden.

De vakbond vreest dat een tweedeling ontstaat onder het personeel. Gasunie stelt een 'royaal en modern pakket arbeidsvoorwaarden' te hebben geboden.