AMSTERDAM - Premier Jan Peter Balkenende roept banken op elkaar te vertrouwen en elkaar weer geld te lenen. Dat gebeurt volgens hem nu nog onvoldoende, terwijl het van groot belang is om ook de geldstroom naar burgers en bedrijfsleven op gang te houden.

Tijdens een bijeenkomst in Amsterdam van werkgeversorganisatie VNO-NCW wees Balkenende erop dat het kabinet zich garant heeft gesteld voor leningen van in totaal 200 miljard euro die Nederlandse banken of financiële instellingen aangaan.

"Met alle overheidsgaranties die er nu liggen, is er geen enkele reden om op uw kapitaal te gaan zitten", aldus Balkenende. "Het wachten is nu op de eerste bank die er een beroep op doet. Als dat eerste schaap over de dam is, volgen er ongetwijfeld meer."

Actief

Volgens de premier hebben de banken een grote verantwoordelijkheid om te voorkomen dat onze economie droogvalt. De aanwezige ondernemers drukte hij op het hart vooral actief te blijven. "Waar we nu voor op moeten passen, is dat we in een sfeer van negativisme terechtkomen. Daarom ondernemers: blijf ondernemen, blijf investeren, blijf innoveren."

Alles over de kredietcrisis op NUzakelijk.nl.