AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven heeft woensdag overwegend positief gereageerd op de verkiezing van Barack Obama tot president van de Verenigde Staten. Ondernemers willen evenwel eerst zien wat de nieuwe wind die door Washington lijkt te gaan waaien, hen zal brengen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW riep Obama op open te staan voor economische samenwerking met de rest van de wereld. Het is volgens VNO-NCW van groot belang dat de nieuwe president in de huidige crisissituatie niet toegeeft aan druk om de Amerikaanse economie af te schermen van internationale concurrentie.

"Het moet nog blijken of we blij kunnen zijn met Obama. Er is op economisch vlak nog een hoop onduidelijk. We moeten nog afwachten hoe de nieuwe regering zich zal opstellen", aldus een woordvoerder van VNO-NCW.

Vertrouwenwekkend

MKB Nederland noemt de keuze van de Amerikanen voor de Democratische kandidaat "een vertrouwenwekkend signaal". De organisatie van middelgrote en kleine ondernemingen noemt Obama "in de huidige crisis zeker de beste kandidaat die Europa zich kan wensen".

Het is volgens MKB Nederland nog moeilijk aan te geven hoe Obama zich de konende vier jaar op zal stellen. De organisatie verwacht evenwel dat hij een president zal zijn die zoekt naar nieuwe kansen, ook in relatie met Europa. "Wij kijken uit naar Obama als een verjongend, vernieuwend leider."

Stuurloos

De branchevereniging van uitzenders ABU meent dat Obama als geen ander het vertrouwen op de Amerikaanse arbeidsmarkt terug kan brengen. Dat is ABU hard nodig omdat het land de afgelopen tijd een "stuurloze regering" heeft gehad.

Beleggers waren nauwelijks onder de indruk van de verkiezingszege van Obama. Nu de verkiezingsstrijd en de daaraan gepaard gaande onzekerheid achter de rug zijn, richten zij hun aandacht weer op de economie, en daarover waren zij woensdag na zes winstdagen op rij somber gestemd.

Opleving

In Azië zorgde de overwinning van Obama nog wel voor een opleving van de aandelenmarkten, maar in Europa doken de graadmeters flink in het rood. Ook op Wall Street stonden de toonaangevende beursindices op verlies, mede door tegenvallende rapporten over de werkgelegenheid en de ontwikkelingen in de Amerikaanse dienstensector.