AMSTERDAM - Het voltallige bestuur van Fortis treedt begin december af. Dat maakte Fortis woensdag bekend. Het financiële concern draagt Karel De Boeck voor als opvolger van bestuursvoorzitter Filip Dierckx, die overstapt naar het Franse BNP Paribas.

Fortis legt de bestuurswissel op 2 december voor aan de aandeelhouders. De 59-jarige De Boeck werd vorig jaar aangesteld bij ABN Amro, waar hij de integratie met in Fortis in goede banen had moeten leiden. De overname werd echter teruggedraaid als gevolg van de volledige nationalisatie van de Nederlandse activiteiten van Fortis.

Afkomstig

Fortis, dat momenteel alleen nog bestaat uit een deelneming van 66 procent in een kredietportfolio en enkele internationale verzekeringsactiviteiten, wil dat drie leden van het bestuur worden herbenoemd. Het gaat om Jan-Michiel Hessels, Philippe Bodson en Louis Cheung Chi Yan. Laatstgenoemde is afkomstige van de Chinese verzekeraar Ping An, die een groot belang heeft in Fortis.

De 56-jarige Etienne Davignon, die een lange carrière heeft in de Belgische politiek en het bedrijfsleven, wordt aangesteld als voorzitter van Fortis. Hij wordt daarmee de opvolger van Maurice Lippens, die eind september aftrad bij de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar.

BNP

De Belgische overheid maakte woensdag verder bekend dat het voor 150 miljard euro aan staatsgaranties voor Fortis verleent. Bovendien werd bekend dat de Belgische tak van Fortis wordt omgedoopt in BNP Paribas Fortis.

Het oorspronkelijke Fortis is vorige maand opgedeeld door de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheid, om te voorkomen dat het failliet zou gaan. Het Belgische onderdeel werd vervolgens doorverkocht aan het Franse BNP Paribas.