BRUSSEL - De EU moet druk uitoefenen op China om de Chinese markt meer open te stellen voor producten van Europese bedrijven.

CDA-Europarlementariër Corien Wortmann bepleit dat in een rapport dat woensdag in het Europees Parlement is besproken.

China is sinds 2005 lid van de wereldhandelsorganisatie WTO. Sindsdien is de uitvoer vanuit dit land naar de EU zeer fors gegroeid, maar de handel in omgekeerde richting houdt daarmee geen gelijke tred.

Verplichting

Volgens Wortmann brengt het WTO-lidmaatschap voor China de verplichting mee ook zijn eigen markt te openen voor buitenlandse bedrijven. "China is op handelsgebied al lang geen ontwikkelingsland meer'', stelt ze.

Hoewel de export vanuit de EU naar China tussen 2002 en 2006 met 100 procent is gegroeid, is er nog sprake van aanzienlijke handelsbarrières, zegt Wortmann.

Europese bedrijven lopen daardoor per jaar 21 miljard euro aan potentiële opbrengsten mis.

Profijt

Nederland zou als handelsland flink kunnen profiteren van een betere toegang tot de Chinese markt, bijvoorbeeld bij de uitvoer van machines of chemische producten.

Wortmann wil verder dat China gaat voldoen aan de gangbare eisen voor internationaal handelsverkeer, bijvoorbeeld op het gebied van milieu en kinderarbeid.