ROTTERDAM - Reizigers die in de regio Rotterdam gebruikmaken van de ov-chipkaart krijgen in januari 35 procent korting per reiskilometer.

Vervoerder RET hoopt zo de laatste groep niet-chippers tijdig over de streep te trekken om het nieuwe vervoersbewijs aan te schaffen. Dat maakte directeur Pedro Peters woensdag bekend.

De strippenkaart gaat vanaf 29 januari 2009 in de Rotterdamse metro definitief in de ban. Met de kortingsactie probeert de RET te voorkomen dat grote groepen mensen op die datum nog een chipkaart moeten aanschaffen.

"Bovendien belonen we de mensen die hier al wel mee reizen", aldus Peters. De actie geldt niet voor mensen die een chipkaart hebben in de vorm van een abonnement.

vertrouwen

Peters en wethouder Jeannette Baljeu (Vervoer) lieten weten vol vertrouwen te zijn over de afschaffing van de strippenkaart. RET begint in de weken voor de 29e een grote campagne om de reizigers te wijzen op de veranderingen.

Vanaf half januari zullen stapsgewijs steeds meer poortjes worden gesloten. Ook komen er extra verkoop- en informatiepunten op de stations en zet de vervoerder extra personeel in bij de poortjes.

Strippenkaart

Wanneer de strippenkaart ook uit de Rotterdamse bus en de tram verdwijnt, konden Peters en Baljeu nog niet zeggen. "Die noodzaak is ook minder urgent.

Omdat de ov-chipkaart wordt ingevoerd in de metro, zal het gebruik ervan in de tram en de bus ook enorm toenemen", verwachten beiden.